Inga kval på valborg


Tentan avklarad! Och om en omtenta inte hoppar upp och biter mig i röven har jag en lugn månad att se fram emot innan några veckors ledighet med Stockholm, Mellbystrand och midsommar.

Jag dansar för livet, det finns inget annat som ger både glädje och dagligt bröd!

Inbetween (tenta)days

Så var första tentan avklarad, och den var lindrig. Dels för att jag pluggat bra inför den, men även för att det var tillräckligt många frågor för att man inte skulle få panik över varenda poäng. Morgondagens tenta blir troligtvis lite värre... Obstetrik bygger mycket på detaljkunskaper, och med enbart 20 p på spel hänger det mycket på hur vass man är på de frågor som kommer. Och hudbildvisningen kan också gå lite hur som helst. Alla hudåkommor liknar varandra, och har krångliga namn som är lätta att blanda ihop. Gynekologin har jag nog desto bättre koll på.

Det som försvårar är att jag är rejält förkyld (svininfluensa?), vilket gör att nätterna är ett helvete.(Se nedan för en illustration) Inatt sov jag högst fyra timmar, och var uppe tre-fyra gånger för påfyllning av diverse tabletter. Ska testa en annan taktik idag, nämligen att lägga mig senare och förhoppningsvis somna snabbare...


Såhär rofullt sover jag (och därför också bibbi) för tillfället

Koltrast i kvällen

Om man hade varit så lyckligt lottad att INTE ha 6-timmars tentor både onsdag och torsdag så hade onsdagkvällen varit vigd åt denna fina kvinna på Babel:


Om ni inte har hört Anna Järvinen förut så är det hög tid nu. Hennes första soloskiva (har ingen aning om hur Granada lät) Jag fick feeling tog mig med storm, och aktuella Man var bland molnen har potential att växa till något lika stort. Ingen har suckat lika vackert, saknat Finland med hennes vemod, eller lovsjungit koltrasten på kvällen som henne utan att trilla in i pretentiös-poet-träsket.

Lyssna och bli förälskad - i musik, i våren, i livet!

Spänning i vardagen

 
Nog hade det varit lite spännande att sätta in en Venus flugfångare hos pinnarna..?

Djungelfeber

Pinnarna har fått oväntat sällskap i buren!

 

Glad natt, dålig dag

Åh, vad härliga bob hund var igår! Man blir så glad, så uppfylld!


Rela-la-la-laxa

Tentapluggandet tar det mesta av tiden just nu, men imorgon blir det en välbehövlig paus med bob hund på Mejeriet. Dessförinnan blir det mat och några öl hemma hos davve, och efteråt antar jag att det blir några stadsparksöl på bussen tillbaka till Malmö för utgång. Det blir najs!

Några mikropauser blir det ändå, och just nu är det Louis CK som gäller... Vilket snille när det gäller att leverera!


Mat är också poesi

För er som undrar var poeten sådär. För det första är det svårt att få en "fri stund" med ett gäng studenter som inte är bevandrade inom humanioran, och där man ska försöka anpassa och få in läkarperspektivet på nåt hörn utan att helt göra avkall på kvalitet och integritet. Och för det andra har jag lite svårt för poeter som 1) låter optimism och livsnjuteri genomsyra varje dikt eller sång - vad ska man med en glad dikt till, ungefär? 2) skriver dikter om att skriva dikter - av vilket han framförde två exempel utan inbördes relation.

Då pratar jag hellre om maten... Vildsvinsstek, precis lagom röd i mitten, tillsammans med små korvar av vildsvinsfärs, täckt av rödvinssås, serverat med två typer av hembakt bröd, palsternackspuré, potatispaj och okänd ost, och givetvis gott rödvin till detta. Jag kommer att drömma om vildsvin inatt...


Koltrast i kvällen

Idag bär det av till Lund för författarafton tillsammans med de ansvariga för hudkursen. Kvällens författare/poet är Niklas Törnlund, som bland annat släppt diktsamlingen Allt beror på vingar, och följande är hämtat ur en recension på blaskan.nu: Om man älskar fågelskådning är dikterna alldeles förträffliga, men är man alldaglig poesiläsare utan intresse av fåglar blir man kanske lite undrande.

Låter väl sådär, för mig som är mycket begränsat bevandrad i de luftburna fjäderfänas område.

Från bokrecension.se: Det är den första diktsamlingen av en svensk poet som helt ägnas fågelmotiv.
Bra eller anus? Vi får väl se. Jag har desto högre förväntningar på den efterföljande middagen på restaurang Godset, där a la carte- rätterna kostar 250 kr och uppåt, och som betalas av ett läkemedelsbolag...

For those about to rock;

Nu kör vi! Den 11/5 är det dags för nästa spelning med The Zissous, och tro mig när jag säger att vi är taggade till tänderna... Vi kommer att bjuda på en gästartist och nya och omgjorda egna låtar blandade med spännande covers - allt dränkt i svett, stenhårda basgångar, röda mössor, och en dos självdistans.

Kom för att dansa, digga eller dissa, hur du nu föredrar att avnjuta musik. Och för att citera Johnny Thunders från när han spelade i Strömsnäsbruk: Bring a friend.


Det kommer att bli den roligaste spelningen vi gjort, och det spritter i hela kroppen när jag tänker på hur kul det kommer att bli... Ta gärna med en röd mössa och en glock, så smälter du in i The Zissous Society!

En längtan härifrån långt bort

Jag kan ej glömma staden, som ligger där i dyn, den luktar majs och hudar och fruntimmers ­parfym,
som pampasvinden blandar med doft av feberträn, men kajerna är lagda med sten från Bohuslän.

/ Evert Taube om Buenos Aires

Kom så åker vi dit, bibbi, och skriver vacker poesi!

Att kasta sten i glashus

Piratpartiet går framåt, folk demonstrerar för rätten till fri fildelning, "vi kommer att gå över lik för upprättelse" och - tillåt mig småle;
Folk verkar ju ha blivit helt tokiga.
Folk verkar tro att gratis nedladdningar är en mänsklig rättighet.
Folk tycker inte att det är ett brott att ladda ned upphovsrättsskyddat material och att sprida det vidare.

Vad fan tänker ni med? Det är klart att det är ett brott! Jag är inte insatt i teknologin kring bittorrent och piratebay.org, så jag kan inte uttala mig kring domen, men det är väl uppenbart att hemsidan och upphovsmännen har möjliggjort fildelning som kostat skiv- och filmbranchen oerhörda summor.

Tycka vad man vill om dagens priser på cds och bio, men oavsett så rättfärdigar det inte fritt tillträde till all sorts kultur utan någon ersättning till upphovsmännen.

Ladda ned bäst ni vill - men intala er inte att ni har nån som helst "rättighet" att göra det!


Ett ansikte att drömma mardrömmar om II;

Jag kommer aldrig att glömma kvällen i sommarstugan 1996 (?). Mina föräldrar låg och sov, och jag satt själv uppe och kollade på tv, 12 år gammal. TV-serien som började hade jag aldrig sett förr, men den var dansk och filmad med en kornig, beige-röd ton. Det visade sig att jag hade hamnat mitt i säsong två av Riket av Lars von Trier. Och i avsnittet jag såg kretsade handlingen främst kring Lillen... För er som inte känner till honom kan jag berätta att han är en nyfödd bebis med en vuxen mans huvud (son till ett spöke), och vars armar och ben växt så onaturligt mycket att de är flera meter vardera. I det aktuella programmet led han extra mycket, och kved som ett döende svin.

Efter detta skulle jag smyga ut till min stuga, tjugo meter genom becksvart sommarnatt, nära mörka tallar och granar, för att somna själv...

 En nyfödd Lillen

Needless to say; jag drömde mardrömmar i flera år därefter. Det dröjde fram till för några år sedan tills jag såg Riket igen, och upptäckte att det var en fantastisk serie, vars behållning inte var skräcken utan snarare humorn. Ernst-Hugo Järegårds överläkare är en klassisk karaktär, och bland de roligaste i tv-världen.

Snart är det således dags för en Riket-rerun. Vilka är med mig?!

The running man

Denna vackra dag började med att bibbi och jag följde med Magnus till Heleneholms IP. Sedan gick startskottet och iväg flög M och 64 andra deltagare i Heleneholms halvmarathon. Vi följde de första varven på idrottsplatsen, innan följet begav sig ut mot havet och västra hamnen. Hur går det just nu? Är han i täten, eller börjar mjölksyran sätta in?
Spännande!

 
Nej, han ligger inte sist, två tredjedelar av fältet är bakom och utanför bilden

Ett ansikte att drömma mardrömmar om;


Twin Peaks-Bob! Här snackar vi en av världens läskigaste tv-serie-karaktärer. Vem minns inte hur han förföljde Cooper i hans drömmar, eller scenen när han ålar sig genom hela vardagsrummet mot kameran... För att inte tala om slutscenen! Världens bästa serie blev inte alls sämre efter första säsongen - vilket ryktet gör gällande - utan vävde ihop en helhet ingen annan serie kunnat matcha. Och slutet var alldeles perfekt i mina ögon...

Snart är det dags för en Twin Peaks-rerun. Vilka är med mig?!


All work and no play...

Jag vill också leka och ha kul! Är trött på att plugga, är trött på att vara kandidat, vill vara ute i solen och sparka boll. Har nu suttit på akuten i en och en halv timme och har hunnit träffa en svårundersökt patient med dansk tolk, och resten av kvällen kommer troligtvis gå åt att vänta på provsvar och diktera. Segt!

När allt jag vill är att komma hem till bibbi och mysa i en soffa...

Parasit, kom inte hit

När man ledsnar på att plugga pediatrik, BUP, obstetrik och gynekologi kan man roa sig med att läsa om vår tids äckligaste organismer - parasiterna

Jäveln till höger får det att krypa i huden även på en luttrad och o-äckelmagad läkarstudent. Den smyger sig in i fiskmunnar, ofta snappers, och fäster sig på fiskens tunga. Där börjar den suga blod, och eftersom tungan inte får något blodtillflöde dör den efter en tid och trillar av. Kvar sitter dock parasiten, cymothoa exigua, som fortsätter att utnyttja den numera tappade tungans blodtillförsel. Grejen är att den ju sitter på själva tungmuskeln, så fisken använder under resten av sitt liv parasiten som sin tunga... Fy fän vad räligt...

Följ ovanstående länk för fler vidriga djur som egentligen är för äckliga för att finnas. Jag tackar min lyckliga stjärna att jag inte föddes några tusen gånger mindre eller att parasiterna var tusen gånger större...

Ett inlägg i debatten

I dagens Debatt diskuterades det fattiga, skräpmatsliknande TV-utbudet. De kända kanalernas programansvariga försvarade sig för glatta livet med att de ger folk det de vill ha, medan Virtanen och Peter Harrysson hävdade att allt är skit. Just Harrysson var programets stora behållning, när han under varje debattinlägg blev så arg att han skakade och blev alldeles röd i ansiktet. Hans mening var att allt är skit, och att folk tittar för att de inte har några alternativ.

Och jag måste nog hålla med kritikerna. Försök hitta kvalitets-TV en fredag, lördag eller söndag (vilket är de dagar då flest kollar), och du kan zappa dig blodig mellan dansband, b-kändisar på is eller dansgolv, usla talanger inom sång eller trolleri eller mobbingssondeltagare som hugger varandra i ryggen med machetes eller ord.

Nej, tacka vet jag dokumentärer som USA mot John Lennon som visades under gårdagen. Jag blir arg på mig själv varje gång jag hamnar framför ett lamt Nyhetsmorgon som bara gör reklam för den egna kanalen, eller ett helt ointressant Sportnytt med intervjuer med skidskyttar och långdistanslöpare.

Därmed inte sagt att en TV-motsvarighet till flottig kebab inte behövs ibland. Tänk Melodifestivalen - Extra allt!

Med säkerhet fjärde gatan

I wish that for just one time
You could stand inside my shoes
And just for that one moment I could be you

Yes, I wish that for just one time
You could stand inside my shoes
You'd know what a drag it is to see you


Korsfest

Så var grillpremiären avklarad! Fantastiskt trevligt och gott! Detta kött, denna påsköl, detta sällskap... Toppa med en katt som springer bort (under sittdäcket), en Rockys-pizza och Den ofrivilliga spelaren (och vinn!) så har du en högkvalitativ långfredag. Som avslutning blir det en modern klassiker, en 2000-talets Fairytale of New York, och en av de bästa och roligaste jullåtarna som finns:


Miss Li-ba-di-ba-doo



Den här käcka tösen ska underhålla oss på lördag! Förband är Gaby & the Guns, och sen blir det Miss Lis gladpop innan Moto Boy kör igång klubben Korsfest (hi hi). Och detta efter en mumsig påskbuffé som skall inmundigas i goda vänners lag. Vi handlade maten idag, och det kommer att bli så mycket mat, och så gott... Dessutom blir det fördrink, snaps och efterrätt.

Imorgon blir det grillning hos Magnus i vårsolen, följt av kubb och fotboll. Livet leker!

Vad kan man säga, förutom:


Påskmat & -dryck - It's a must!

Så var det påsk, och dags för påskmiddag! Jag, bibbi och Johan är satta att planera menyn, och åtminstone jag och log ladyn är något ambivalenta. Vad vill man ha på ett påskbord? Jag tänker mig ägg, bröd, sallad, sill, snaps, potatisgratäng/janssons, prinskorv, köttbullar och kanske lax, ganska likt julbord alltså. Bibbi lobbar för pajer och grejer. Och så efterrätt så klart. Vi får väl se vad Johan tycker.

Vad vill ni ha, kära gäster? Vi handlar idag, så var snabba om ni vill ha favoriträtten serverad!
(Vi reserverar oss för att köpa nåt annat om vi inte gillar förslagen)

Rapport från pinnarnas värld;



Pinnarna lever och mår väl! De växer så att det knakar, speciellt Sticky Finger, Åke Green, Lanny och Pinnochio. De får ny, fräsch sallad varannan dag, och jag drar ner persiennerna varje kväll så att de inte ligger vakna på grund av gatubelysningen. Snart är de stora nog att få påhälsning av sina gudfäder, kom och hälsa på er pinne!

Två gånger har det vid matbyte varit en pinne som spelat död, och det är roligt. Då bara lägger den sig helt lealös i en hög, även om det är mitt i en liten vattenpöl, och så får man peta undan den för att den inte ska drunkna. Sicka skojare!

Man blir vad man äter

På kandidaternas anslagstavla finns följande ICA-kvitto uppsatt, med instruktionen Läs på nutrition!:



Fantastiskt roligt! Mattias frågade om det var mitt, och jag svarade att jag inte brukar panta. Men så kollade jag på kvittot igen idag, och insåg att... Jag och bibbi pantade faktiskt en gång för nån vecka sedan, och inhandlade även två DVD-filmer.

Det är alltså jag som ska läsa på nutrition...


Dagens visdom;

Principiellt är jag oftast emot att leva efter motton eller slagord av typen "bemöt alla som du själv vill bli bemött" eller "lev varje dag som om det vore din sista". Mest för att de oftast är fånigt formulerade sanningar som en normaltänkande individ inser utan en minnesramsa, men också för att de flesta är så hurtigt käcka att man en dålig dag bara vill nita den som kommer dragandes med "le och hela världen ler mot dig!".

Det finns dock ett undantag, som jag framförallt försöker leva efter yrkesmässigt:

Varje dag, försök göra något som skrämmer dig

Det kan låta som vilken livsutvecklande visdom som helst, men det funkar. Som exempel, om två patienter inkommer till akuten och jag har tillfälle att välja vilken jag ska handlägga så väljer jag den med det tillstånd/symtom/sjukdom som jag kan minst om/känner mig mest osäker på. När man gjort detta tio gånger finns det inte längre någon patient som skrämmer, och man känner sig oerhört mycket mer självsäker.

Varje gång man utsätter sig för något som skrämmer så växer man lite som människa. Dessutom hamnar man i situationer och vågar göra saker som man inte skulle varit med om annars. Det kan handla om något så enkelt som att våga prata med någon i matkön eller att erbjuda den okända kollegan en kopp kaffe när du ändå själv ska hämta en kopp.

Så, skit i att det är ett motto/ en livsvisdom - våga vara rädd!

Dagens komik;



från 1000apor.se

Zlatan och jag



Idag har vi varit på Barn- och ungdomspsykiatrimottagning i Rosengård, ett stenkast från Zlatans kvarter. Och det som slår en är: Fasen vad fint och grönt Rosengård är! Jag skulle lätt kunna tänka mig att hyra en billig, nyrenoverad lägenhet där. Å andra sidan kanske man inte kan bedöma riktigt efter en solig promenad en måndagseftermiddag...



Nu är det dags för kaffe på vår nystädade balkong, bland blomkrukor och påskliljor. Våren är här!


Gårdagens strapatser


Igår var vi på utlykt från staden. Tillsammans med Sanja, Steffe och Ingrid trängde vi in oss i en liten bil och körde norrut.

 
Sedan gick vi långt genom en sned skog.


Vi kom fram till en ihopsnickrad brädhög, och kände oss förstås manade att gå in.

 Det var trångt men mysigt.


Brädhögen visade sig vara Nimis, Lars Vilks konstverk i den självständiga men icke erkända staten Ladonien. Himla fint!

 
Vi åskådade även Arx, stenhögen, men den var inte lika rolig.

Sen köpte vi rökt ål i Mölle och åkte hem. Vilken härlig dag! Strålande sol, trevligt sällskap, mycket matsäck och fika, och frisk luft. Mer utflykter år folket!

Och den sista pinnen heter nu Lanny.

Stillasittande pinnar

Idag har pinnarna fått ny, fräsch sallad att mumsa på. Och på söndag ska de döpas!

De kommer att få heta... (trumvirvel): Hannes, Pinnochet, Twiggy, Pininfarina, Pinnen, Laban, Pinnochio, Åke Green, Sean Penn och Sticky Finger. Det innebär trots allt att det saknas ett pinnamn! Jag har fått några till bra förslag, men man får ju inte döpa mer än en pinne var. Så är det bestämt. Hjälp till!

Uppdatering från pinnarnas värld:

Detta har hänt:


Manisk och stolt pinnpappa. Lägg märke till den specialköpta pinnduschen.


Våghalsigt vågar de livet på de mäktiga träpinnarna

Men så igår skedde det som inte fick ske:
En pinne rymde! Hon hade klättrat ut genom springorna i taket (som sagt, pinnarna är än så länge barnpinnar och små), och var på väg nedför burväggen! Detta föranledde viss panik, och hipp som happ fick locket bytas ut mot plastfolie med små lufthål i. Vilket också innebar att man nu kan titta på pinnarna även ovanifrån.


Det nya burtaket


Hungriga pinnar frossandes på sallad

Nu är de flesta döpta, kom igen nu med några förslag till så att jag kan skapa en officiell förteckning över pinnarna här på bloggen! Tack för alla hittills inkomna namn!

Pinnstol(t)

Så var den första dagen i nya hemmet avklarad. De var lite blyga i början, efter att ha blivit utsläppta sprang de snabbt upp på varsin pinne och stannade sedan där några timmar. Men nu framåt kvällen har de börjat släppa loss lite; en gick omkring lite på salladsbladet och några andra tog en tur i pinnhemstaket. Ska bli spännande att se vilka strapatser som väntar när de blivit mer hemmastadda! Redan nu vajar de skojigt i "vinden" när man blåser på dem och strax därefter.

Antal pinnar: 11 st (jag fick en bonuspinne, tjoho!)
Antal gånger jag räknat pinnarna idag för att se så att ingen rymt: 20.
Antal minuter det tar att hitta alla pinnarna per räknerunda: Ca tre (de är skitsvåra att hitta!)

Fortsätt skicka in namnförslag, så får ni inte bara ge namn åt en pinne utan även bli gudfar/gudmor till pinnen!

Sticks and stones


Nu har de kommit! Pinnarna! 
De anlände i ett brunt kuvert, hämtat på Nallens livs. En hel dag hade de färdats, ända från Stockholm. Men nu är deras långa resa till ända.


Ganska små pinnar


Pinnhemmet!


Vi får se lite om de hamnar i köket eller i vardagsrummet, det beror lite på hur rymningsbenägna de är.

Men nu ska de döpas! Det är tio pinnar, alla ska ha namn. En är redan döpt till Sean Penn, en vill jag själv döpa, och en får bibbi döpa (annars dödar hon dem alla, ni förstår) men det lämnar ju sju namnlösa pinnar. Så de sju första/bästa namnförslagen i kommentatorfältet får bli rådande, och de vars namn används får bli gudfar till sin namngivna pinne. 

Missa inte denna chans att få döpa en egen pinne!


Livliga krabater!  


Pinne vid gren, nära sallad, i en låda

Tänk så roligt vi ska ha med de små pinnarna!

RSS 2.0